image
Regulile de joc sunt identice pentru toate edițiile Word Colony® Original. Vezi ediții ↗

Reguli de construire a cuvintelor

1
Primii pași

După încheierea rundei de întrebări și răspunsuri, jucătorul care a citit întrebarea pe acea rundă va putea:

întâi să își folosească Cărțile Speciale (dacă deține);
apoi să înceapă să construiască unul sau mai multe cuvinte utilizând Cărțile cu Litere pe care le are în mână.
2
Construirea unui cuvânt

Cuvintele individuale se vor construi pe orizontală, prin suprapunerea cărților, de la stânga la dreapta pe masa de joc, astfel încât literele să fie vizibile. Vezi exemplul de mai jos:

Bagă la cap!

Jucătorul care a construit cuvântul “ZIAR”, va avea acum un punctaj de 6 puncte, aferente literelor utilizate Z 3, I 1, A 1, R 1 și va înainta cu pionul pe tabla de joc 6 poziții.

3
Extinderea unui cuvânt

Cuvintele pot fi extinse prin adăugarea de litere suplimentare în continuare, atât de cel care îl deține, cât și de către ceilalți jucători, pe runda lor, câștigând astfel punctajul aferent literelor nou adăugate. Vezi exemplul de mai jos:

Cuvântul ZIARIST îi va aparține în continuare jucătorului care a creat inițial cuvântul ZIAR, dar fără să i se mai adauge și acestuia punctajul de 3 puncte pentru literele I, S, T.

Important 3 puncte va primi doar jucătorul care a adăugat literele noi I, S, T.

Bine de știut!

Jucătorul care a adăugat literele I, S, T în continuarea cuvântului ZIAR, va câștiga 3 pct. și va înainta cu pionul pe tabla de joc 3 poziții.

Bagă la cap!

Jucătorii se pot lipi și la cuvintele sau la coloniile deja construite de ceilalți jucători, dar pot face asta, pe tura lor, doar dacă au construit deja cel puțin un cuvânt propriu pe masa de joc, iar pionul său se află pe tabla de joc.

4
Cucerirea unui cuvânt

Pe runda sa, un jucător poate cuceri un cuvânt individual deținut de un alt jucător în următoarele 2 situații (A) sau (B):

 
(A)
Prin dezolvarea cuvântului

Dacă acesta va extinde cuvântul inițial prin adăugarea de noi litere in continuare, cu un punctaj total mai mare. Vezi exemplul de mai jos:

Jucătorul care a dezvoltat cuvântul CAL- (4 pct.) creat inițial de un alt jucător, prin adăugarea literelor -ORIFER (7 pct.), va cuceri cuvântul CAL și punctajul de 4 puncte de la celălalt jucător.

Jucătorul care va deține noul cuvânt CALORIFER (11 pct.), va înainta cu pionul pe tabla de joc 11 poziții, iar jucătorul care a pierdut cuvântul CAL, va pierde cele 4 puncte și va muta pionul înapoi 4 poziții.

 
(B)
Prin suprapunerea unui nou cuvânt

Dacă acesta va construi un cuvânt cu punctaj mai mare peste cuvântul inițial. Vezi exemplul de mai jos:

Exemplu Jucătorul care a construit cuvântul RÂNJET peste cuvântul ZIAR, deținut de un alt jucător, adăugând literele Â, N, J, E, T, cu o valoare totală de 7 pct., va cuceri cuvântul ZIAR (6 pct.) formând astfel propria colonie cu două cuvinte. Acestuia i se vor transfera cele 6 puncte aferente cuvântului ZIAR (6 pct.) de la jucătorul care l-a deținut inițial și va înainta pe tabla de joc 13 poziții. Jucătorul care a pierdut cuvântul ZIAR va muta pionul 6 poziții înapoi pe tabla de joc.

Cuvintele care fac parte deja dintr-o colonie, nu pot fi cucerite de un alt jucător. Colonia fiind protejată.

Bagă la cap!

Pe runda sa, fiecare jucător poate să construiască oricâte cuvinte individuale dorește, dar trebuie să țină cont că acestea pot fi cucerite și atrase într-o colonie străină, riscând totodată pierderea punctelor.

Bine de știut!

Un jucător poate să cucerească un cuvânt deținut de un alt jucător, doar dacă are cel puțin un cuvânt propriu deja construit pe masa de joc.

5
Crearea unei colonii de cuvinte

Un cuvânt construit perpendicular peste un alt cuvânt individual deja existent va forma împreună cu acesta o colonie de cuvinte. O colonie de cuvinte este formată din cel puțin 2 cuvinte suprapuse. Vezi exemplul de mai jos:

 

  • Noul cuvânt se va construi perpendicular pe cel precedent (pe orizontală sau pe verticală).
  • Noul cuvânt trebuie să înceapă cu ultima literă a cuvântului precedent.
  • Nu este permisă inserarea literelor sub cele existente deja pe masa de joc. Cuvintele noi se vor construi întotdeauna peste cele existente deja pe masa de joc.
Bine de știut!

Orice jucător poate să construiască oricâte cuvinte dorește în runda sa, în orice colonie dorește, atât proprii, cât și în cele deținute de ceilalți jucători. Timp recomandat 20-30 sec.

Bagă la cap!

O colonie nu poate avea cuvinte identice. În interiorul aceleiași colonii vor fi permise doar cuvinte unice, fără a repeta un cuvânt deja existent. Totuși, sunt acceptate pluralurile, articulările și alte derivate corecte ale aceluiași cuvânt de bază (ex. CAL, CALUL, CĂLUȚ, CĂLUȚUL, CAI, CAII) în aceeași colonie de cuvinte.

În exemplul de mai jos, se va putea construi în continuare un nou cuvânt pe orizontală, perpendicular pe cuvântul TURIST, începând cu litera T

Side Note

Jucătorul a ales să construiască cuvântul (T)AXI pentru care va primi punctele aferente literelor A 1, X 3 și I 1 (5 pct.) și va înainta 5 poziții cu pionul pe tabla de joc.

În continuare, dacă un alt jucător dorește să formeze un nou cuvânt în aceeași colonie, i se va aplica aceeași regulă - va putea construi perpendicular pe ultimul cuvânt format în acea colonie, utilizand ultima literă, în cazul nostru litera I pentru a începe un nou cuvânt.

Side Note

A fost creat noul cuvânt (I)DEE pe verticală, adăugând literele “D2E1E1” cu o valoare totală de 4 puncte. Jucătorul va înainta pe tabla de joc 4 poziții.

6
Supercolonia

Când un jucător va reuși să dezvolte o colonie astfel încât aceasta să conțină 5 cuvinte (indiferent dacă a fost construită în totalitate de el sau dacă au contribuit la dezvoltarea ei și ceilalți jucători), aceasta va deveni o Supercolonie, iar jucătorul va primi 5 puncte extra.

Jucătorul care deține Supercolonia va înainta 5 poziții cu pionul pe tabla de joc.

Jocul va continua. Se vor putea adăuga și alte cuvinte în această Supercolonie, având posibilitatea de a se dezvolta în continuare.

Side Note

În acest exemplu, colonia formată pe cuvântul RAFT a devenit o Supercolonie cu 5 cuvinte:
3 pe orizontală: RAFT, TAXI, ELAN;
și 2 pe verticală: TURIST și IDEE.

Bagă la cap!

Dacă un jucător uită să declare că a ajuns la 5 cuvinte într-o Supercolonie și să își colecteze punctele, acesta va fi nevoit să își aștepte din nou răndul pentru a face asta (pe runda lui).

7
Decolonizarea

Când o Supercolonie ajunge să contință 10 cuvinte, jucătorul care o deține va putea face o Decolonizare, dublându-și astfel punctajul primului cuvânt creat în acea Supercolonie.

Acesta va păstra desfășurat pe masa de joc doar ultimul cuvânt din acea Supercolonie, iar primele 9 cuvinte vor fi strânse și poziționate într-un teanc separat de cărți deținut în continuare de jucător (acestea nu vor mai putea fi reutilizate în a construi alte cuvinte în acest joc).

Cuvântul păstrat pe masă (în exemplul nostru cuvântul INEL) poate fi utilizat în continuare de către jucător, cu posibilitatea de a-l putea dezvolta din nou într-o altă colonie. Acest cuvânt nu va putea fi cucerit de un alt jucător.

Bagă la cap!

Jucătorului i se vor dubla punctele tuturor cărților din primul cuvânt, indiferent dacă cuvântul a fost format în totalitate de acesta, sau dacă au participat și alți jucători la extinderea cuvântului.

Decolonizarea poate fi făcută doar pe runda jucătorului care deține Supercolonia. Dacă un jucător uită să facă Decolonizarea, își va aștepta din nou rândul.

Side Note

în exemplul nostru, punctajul întregului cuvânt RAFT se va dubla. De la 5 puncte, va valora acum 10 puncte. Jucătorul care deține aceasta Supercolonie va înainta pe tabla de joc cu încă 5 poziții.

Vezi în pasul următor cum se finalizează jocul.

Ghidul cu extensii

Ai deja una sau mai multe extensii Word Colony®? Descoperă regulile suplimentare de joc și modul în care poti utiliza extensiile.
Vezi detalii...

Crearea alianțelor

Alege-ți cu grijă aliații și dă drumul la joc! Stabiliți-vă strategia, dezvoltați colonii de cuvinte comune și fiți imbatabili.
Vezi detalii...

Fondul de cuvinte admise

Dacă optați să jucați cât mai obiectiv, recomandăm să țineți cont de fondul de cuvinte admise Word Colony®.
Vezi detalii...

Glosarul explicativ

Nelămurit în legătură cu anumiți termeni din joc? Iată un glosar explicativ al termenilor utilizați în jocurile și extensiile Word Colony®.
Vezi detalii...

NOU! Am lansat jocul de bază Word Colony® Original, Ediția 2, în limba română. Mai mult...